Gıda Zehir­lenmeleri

21 Mayıs 2010 Cuma
Botulısmus, ender görülen bir çeşit gıda zehir­lenmesidir Bozuk etlere, sebze ve sebze konservelerine yerleşen Clostridium botulinum adındaki bir bakterinin meydana getirdiği tok­sinlerin sinir sistemini etkilemesi ve diyafra­mın paralizisi ile sonuçlanan bir hastalıktır.

Bulantı, kusma, baş dönmesi ve bazen ishal ile başlar. Çok defa geçici bir iyilik döneminden sonra toksinin, merkezî sinir sistemine yerleş­mesi sonucu hastalık belirtileri kendini göste­rir. Gözbebeklerinde genişleme, gözkapakiarında ve adalelerinde felçler, körlük, konuşma ve görme bozuklukları vardır. Bilinç çok defa açıktır. Olayların % 20’sinde ölüm, kalp veya solunum felci ile olur.

Tedavi için hasta hemen hastaneye kaldırıl­malı, midesi yıkanmalı ve polivalent antitok­sin uygulanmalı, damardan serum verilmeli­dir. Ayrıca Guanidin adındaki ilâç uygulanabi­lir.
Hastalıktan korunmak için konserve yiyecek­lerin yeniden kaynatılmadan yenmemesi öne­rilir

0 yorum:

Yorum Gönder



TOPlist sağlık Hardware